Katson taivasta, katson maata. Lumi on peittänyt eiliset lehtikasat ja pilvet ovat auringon yllä. Tuuli kuljettaa kylmän ilman kasvoilleni ja tunnen poskieni jäätyneen. Katson kelloa ja huomaan viisareiden hidastuvan. On kylmä ja tunnen ajattoman tunteen. Kaikki on paikallaan. En kuule linnun laulua, en autojen ääntä enkä omaa hengitystäni. On hiiren hiljaista. On kylmä

Askeleeni painautuvat paksuun lumihankeen, jätän jalanjälkeni maailmaan. Pian huomaan niiden jäätyneen ja siihen ne jää. Yritän niitä talloa, mutta ne pysyvät samana kuin hetki sitten kun ne tein. Mikään niitä ei voi enää muuttaa, olen ne jo ottanut eikä paluuta ole entiseen.

Joki ei ole vielä jäässä. On talven ensipakkaset ja joki virtaa aina vaan. Kuuntelen sen hiljaista juoksua pitkin kylää. Vesi virtaa niin nopeasti ettei se ehdi jäätyä. Itsekin jäädyn, joten en ole yhtä nopea kuin joen virta. Minun pitäisi olla nopeampi, silloin en jäätyisi. Jatkan matkaa sillan päähän ja sieltä käännyn kannoilleni takaisin.

Istun hiljaa portailla ja tuumailen. Jalanjälki on jäässä, joki ei. Nenänpääni on jäässä, joki ei. Luonto on hiljainen, mutta joki ei. Miksi joki on niin erilainen kuin kaikki muut? Joki on suuri, kylmä ja nopea. Se on erilainen. Luontokin on suuri mutta se on paikallaan. Jalanjälki on pieni ja paikallaan. Ne jäätyvät nopeasti, joki ei. Miksi niin? Joki virtaa elämää, kylmää, jäätävää elämää. Jalanjälki edustaa elämää, taakse jäänyttä elämää. Luonto heijastaa nykyisyyttä elämää, kaiken kestävää. Luonto säilyy mutta muuttaa muotoaan, jalanjälki säilyy ainiaan. Entä joki? Säilyykö se? Ainakin niin kauan kuin siinä on vettä, silloinhan se olisi vain syvä monttu jos siinä vettä ei olisi.

Johtopäätöksiä? Moni asia jäätyy, mutta se voi olla hyväksikin. Jalanjälki on jäässä eikä sitä voi muuttaa niin kuin historiaakaan tai elämäämme. Luonto on jäässä, se vain on. Joki virtaa ja se on kuin oma veremme, joka virtaa vaikka nenäkin olisi jäässä! Eli siis, antaa jalanjäljen jäätyä, luonnon myös ja antaa sen joen virrata kuten virtaa veri suonissamme! :)